top of page

Acquaintance with Manilla/Philippines

  • Jonne Knevel
  • 23 mrt 2016
  • 3 minuten om te lezen

Magandang hapon, goede middag! Terwijl ik dit schrijf is het begin van de middag en liggen de meeste van jullie in Nederland in diepe slaap. We zijn veilig aangekomen in Manilla!:)

Maandag kwamen we aan in de Filipijnen aan het einde van de middag. Eenmaal aangekomen in het OMF guesthouse maakten we meteen kennis met de Filipijnse cultuur en dan met name hun gastvrijheid en openheid. Wat personeel zat aan tafel, één daarvan was er jarig en dus lagen er allemaal hapjes op tafel. Er stond een maaltijd voor ons klaar en we werder direct uitgenodigd om bij hen aan te schuiven en ook van hun hapjes te proberen. Ondertussen werden er vragen op ons af gevuurd: Wie ben je? hoe oud ben je? Wat doe je? Wat kom je hier doen? Heb je een vriend? Dat willen de Filipijnse jongens namelijk weten! hahaha etc..

De volgende dag moesten we alweer vroeg op. Om 0900 werden we opgehaald en gingen we een deel van Manilla in. Hier hebben we veel gezien, met name de invloed van de Spanjaarden die het land veroverde in 1521-1898. Het land is dan ook vernoemd naar de toenmalige Spaanse koning Filips II. De invloeden van Spanje zie je vooral terug in het Rooms Katholieke geloof van de Filipino's. Op straat zijn er allemaal beeldjes te koop van baby Jezus (Santo Nino, te zien op foto), en in de katholieke kerk , Saint John the Baptist Church in Quiopo Manilla, vindt je de zwarte Nazarene (zwarte Jezus). Het oorspronkelijke beeld is zo'n 200 jaar oud. Dit is een heiligbeeld. Het verhaal gaat dat tijdens de Spaanse bezetting missionarissen een icoon over brachten naar de Filipijnen. Tijdens de reis ontstond er een brand aan boord, ook de Nazarene kwam in brand te staan. Toch ondanks zijn zwarte kleur is hij behouden gebleven en wordt hij sinds dien vereerd. Dit zagen wij terug in de Saint John. Er stond een hele rij van mensen die zaten te wachten om het orginele beeld aan te raken. Onze begeleider vertelde dat deze rij er dagelijks is en vaak nog veel langer dan die van vandaag. In een andere ruimte stonden ook andere namaak beelden van de Nazarene (zie foto 3). Mensen lopen er langs en raken het bereikbare stuk voet van de Nazerene aan, met hun hand, mond of een doekje. Ze geloven dat bij het aanraken van het beeld deze genezende en beschermende kracht geeft. Vaak neemt men een doek mee waarmee ze het beeld aanraken om het vervolgens bij een zieken thuis op de kwaal te leggen in hoop op genezing.

Vandaag hebben we van Ila op kantoor ook een inleiding gehad op de Filipijnse cultuur. Dit was ontzettend boeiend en ook zo anders dan onze Nederlandse cultuur. Hier is gastvrijheid en relatie ontzettend belangrijk. In tegenstelling tot onze eerlijke en directe cultuur wordt hier haast nooit 'nee' gezegd. Er wordt zelfs gevraagd of je wilt blijven eten, zelf als ze dat eigenlijk niet kunnen betalen. Het is dan van belang dat je verder vraagt of op een beleefde manier weigert: 'dankje, maar ik ga eten met mijn gezin'. Als ze dan blijven aandringen (minstens 3 maal) dan weet je dat ze het kunnen betalen en oprecht zijn in hun uitnodiging. Ook spreekt hun lichaam (-shouding) boekdelen.

Een van de belangrijkste is de glimlach. Filipijnen lachen ontzettend veel. Het heffen van de wenkbrauw als iemand voorbij loopt betekent bijv. dat je de ander gezien hebt. Men zwaait dus niet of roept 'hoi'. Men glimlacht en heffen hun wenkbrauw 1x. Doe je dit meerdere keren dan ben je aan het flirten. Ook als iemand wat vraagt en je heft je wenkbrauw betekent dat 'ja'. Zo kan er zonder wat te zeggen antwoord gegeven worden op een gestelde vraag. Ook wijst men niet naar mensen, maar doen ze dit met hun lippen, door ze te tuiten en daarmee te wijzen. Over het algemeen spreken de Filipijnen aardig Engels. Maar soms komen ze niet verder of raken hun woorden op. Om dit aan te geven zeggen ze 'Nose Bleed'. Hahaha ontzettend grappig! Dit was het voor zover. Komend weekend is het Pasen een ontzettend belangrijk feest in de Filipijnen. We zullen dan kennis gaan maken met de kerk waarvoor we ons onderzoek doen, deze begint om 5:30, ivm Pasen, om zo met z'n allen de zonsopkomt tegemoet te zien en eerste paasdag te vieren! Goede Pasen allemaal, Sige (Tot ziens), Jonne & Eline


תגובות


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page